Vlinder op het hoofd

Geluk is geen einddoel

Eén van de meeste gehoorde antwoorden van de mensen die ik begeleid is dat ze zeggen dat ze (weer) gelukkig willen zijn. 

Geluk het is een bijzonder begrip. Wat is dat dan gelukkig zijn? Hoe ziet dat eruit voor jou? Waar denk je aan bij gelukkig zijn?  Wat ben je aan het doen? En vooral ook wat doe je niet (meer)? Is dat nog meer succes? Nog meer geld op je bankrekening? Nooit geen zorgen meer hebben en altijd de oplossing weten, zoals de zon die altijd opkomt? Wordt je gelukkiger als je eindelijk dat streefgewicht hebt bereikt? Je volledig gezond bent? Of je passie hebt gevonden? Wat als je die passie nooit gaat vinden? Want tja passie, wat is dat dan? Afijn, dat is iets voor een andere keer. 

Iedereen wil gelukkig zijn, maar het lijkt soms zo ongrijpbaar. Geluk is niet een constante staat van zijn die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar aanwezig is. Het nastreven van geluk is het nastreven van een onmogelijke hoge lat die jij jezelf oplegt, met als resultaat minder geluk en meer onzekerheid door het gevoel van persoonlijk falen. Het gaat gepaard met weinig compassie voor jezelf en je omgeving. 

Wanneer je wordt geteisterd door ziekte dan kom je er al snel erachter dat het leven niet maakbaar is . . . al worden leefstijlgerelateerde ziekten, ook met regelmaat toegeschreven aan het eigen schuldprincipe door onszelf en/of de omgeving. Een mooi voorbeeld is de noodzaak of wens tot afvallen in relatie met het toeschrijven van persoonlijk falen als het niet lukt of maar tijdelijk. 

Ik zie ook met regelmaat succesverhalen voorbij komen, die volledig zijn toegeschreven aan eigen verdienste, zonder rekening te houden met de factor ‘geluk’. Stel jezelf de vraag of je dit ‘succes’ ook had bereikt, als je geboren was in een ontwikkelingsland? En heeft dat succes (wat succes hierin ook moge betekenen …) je ook echt zo’n geluksgevoel opgeleverd, waarin jij je voor altijd in pure extase bevindt? Waarschijnlijk niet … 

We denken vaak dat geluk gaat over ’tastbaar’ grote dingen. Als ik die promotie krijg, dat ene mooie huis kan betalen, een gezin heb of financieel onafhankelijk ben en de hele wereld rond kan reizen dan …. 

Als ik dit heb bereikt  … dan ben ik pas echt compleet en gelukkig. 

Is dat zo? Als je met alle eerlijkheid in de spiegel kijkt, streef je dan datgene na wat jouw leven ook echt verrijkt? Of weet je niet zo goed wat dat dan is en/of wat die doelen dan zijn? En weetje … dat is ook oké. Of vind je het lastig negatieve gevoelens toe te laten en vertoon je compensatiegedrag? Bang om te falen of niet mogen falen van jezelf? Constant op zoek naar dat ultieme geluksgevoel.

Geluk is meer te vergelijken met een vlinder. Wanneer je de vlinder achterna gaat en probeert te vangen, dan blijft hij buiten je bereik. Wanneer je rustig blijft zitten, dan komt hij misschien op je hoofd zitten 😉.

Het nastreven van geluk, een maakbaar leven, als je maar goed genoeg je best doet is een illusie. Het leven kent geen garanties voor een constante staat van gelukkig zijn. Geluk is niet iets wat je kunt vangen en kunt bereiken door het na te streven. Concluderend is geluk geen einddoel! Wat is geluk dan wel? 

Geluk is in werkelijkheid een bijvangst van een goed leven.

Het heeft meer waarde om te ontdekken wat een goed leven voor jou inhoudt. Wat zijn jouw waarden? Hoe zit het met de bevrediging van jouw basisbehoeften? Waar ben je goed in? etc etc. Om vervolgens met de juiste vaardigheden na te streven, wat voor jou het leven de moeite van het leven waard maakt.

Het vergroot de kans op meer momenten van geluk. En je ontwikkelt meer compassie voor jezelf en de omgeving. Juist op die momenten wanneer de uitkomst anders is, dan je had gehoopt. En dat maakt je weer flexibeler, zodat je beter om kunt gaan met tegenslagen. 

Wil jij ontdekken wat een goed leven voor jou inhoudt? Heb je hulp nodig om de kans op geluk te vergroten in je leven? Of wil je meer zelfvertrouwen en compassie ontwikkelen en beter om kunnen gaan met tegenslagen? Ik help je graag. 

Vraag gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan of boek een gratis strategiesessie in voor één van mijn programma’s; persoonlijk vitaal leiderschap op naaldhakken of liefdevol voeden op sloffen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *