Maria in de oké houding

Het is oké als je werk niet je passie is.

Wanneer iemand vraagt zich voor te stellen, vertelt de persoon bijna altijd wat voor werk hij/zij doet. Ik heb het zelf mogen ervaren in de periode van ruim 3 jaar dat ik niet bezig was met werk, maar met herstel en het opnieuw bouwen van een goed leven binnen de mogelijkheden. Ik wist namelijk niet waar het herstel eindigen zou. Regelmatig werd ik geconfronteerd met de vraag. ‘Wat doe je voor werk?’ Het lijkt een hele onschuldige vraag, maar het krijgt een hele ander betekenis wanneer je tijdelijk of misschien zelfs nooit meer kunt werken. Die vraag heeft me best wel een periode bezig gehouden. Ik vroeg me af, waarom deze vraag zo vanzelfsprekend is. 

Het woord ‘werk’ werd overigens niet altijd benoemd. Wanneer ik dan over mijn hobby’s vertelde, dan werd ik gecorrigeerd; ‘nee ik bedoel, wat doe je voor de dagelijkse kost’?. 

Als je er langer over nadenkt, is dat niet heel gek. In onze samenleving wordt onze identiteit voor een groot deel bepaald door ons werk. Zou een saai beroep betekenen dat je niet zo spannend bent? Of betekent een beroep waar je geen opleiding voor nodig hebt, dat je niet zo slim bent? Met deze logica zou een saai beroep namelijk betekenen dat jij ook niet zo spannend bent en een beroep waar je geen opleiding voor nodig hebt dat je minder slim bent. Betekent geen beroep dan automatisch dat je lui of ziek bent?

Je ben namelijk zoveel meer . . .

Jij bent veel meer dan wat je doet. Je bent niet je beroep of je ziekte. Je hebt hobby’s en eigenschappen die eigenlijk veel belangrijker zijn.

Omdat je werk als zo’n groot onderdeel van je identiteit voelt, krijg je al snel het idee dat je van je passie je werk moet maken. Wanneer je geen werk hebt, ongeacht wat de reden is, lijkt het alsof je er minder toe doet. En geloof me, ook dat heb ik een periode zo gevoeld, nadat ik voor de zoveelste keer werd geconfronteerd met die ene vraag. Als ik zei dat ik niet werkte, dan volgde regelmatig de vraag; ‘zorg je voor de kinderen?’. ‘Nee, ik heb geen kinderen’. Ik werd dan aangekeken met een verbaasde en soms zelfs een ietswat afwijzende blik. Dit in combinatie met een ‘Owww’ geluid. Gelukkig ging het niet altijd zo 😉. 

Stel dat je jouw passie nooit gaat ontdekken? Of dat je een passie hebt, maar deze door omstandigheden niet meer kunt uitoefenen. Laat staan dat je daar je werk van kunt maken. Wat dan? 

Weet dat je van je passie echt niet noodzakelijk je werk hoeft te maken of dat een passie überhaupt nodig is voor een goed leven. Alsof je door het vinden en uitoefenen van je passie elke dag een leven hebt vol rozengeur en wodka lime. Het betekent ook niet dat je moet accepteren om doodongelukkig te zijn op je werk.  

Stop met het vinden van jouw passie, als je nog steeds op zoek bent. Een passie vindt je ook niet. Die ontwikkel je, maar dat terzijde. Ten tweede is een passie hebben geen noodzaak om een ‘goed’ leven op te bouwen voor jezelf.

Stel dat je erg van schilderen houdt. Dan kun je jouw eigen bedrijf beginnen en schilder werkjes verkopen, maar misschien heb je helemaal geen zin in die rompslomp. Het wil ook niet zeggen dat die keuze jou intens gelukkig maakt.

Het is veel belangrijker om te ontdekken wat je waarden zijn en een leven te bouwen rondom jouw waarden. Natuurlijk is het belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt, maar daar heb je geen passie voor nodig.

Er bestaat ook nog zoiets als zingeving. En dat betekent meer doen wat je belangrijk vindt in lijn met jouw waarden. Dat heeft niets met passie van doen. Je kunt ontdekken dat je tevreden bent met je werk, ondanks dat het niet je passie is. Gewoon omdat je leuke collega’s hebt en je simpelweg gewaardeerd wordt voor het werk wat je doet. Daarnaast kun je in je vrije tijd heerlijk schilderen en andere dingen doen die jij leuk en belangrijk vindt. En dat allemaal in lijn met jouw waarden. En dat is ook helemaal oké.

Hulp nodig bij het ontdekken en leven naar jouw waarden? En/of wil jij meer leven naar wat jij belangrijk vindt? Op een manier die past bij jou? Ik help je graag. 

Registreer je voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek of stuur mij een WhatsApp berichtje. 

Wist je al dat je sinds deze maand ook voor een mega laag tarief van €50,- even kunt sparren met mij. Geschikt voor jou wanneer je enkel een nieuw inzicht of enkele handvatten nodig hebt of als je wilt ontdekken of een vitaliteitstraject iets is voor jou. Verkrijgbaar in de webshop