Profielfoto Maria

Werken aan leefstijl kan zelfs averechts werken . . .

Huhhh? Ja, je leest het goed. Werken aan leefstijl kan zelfs averechts werken. Als vitaliteitscoach heb ik kennis van leefstijl, maar met een ander doel. Laat ik bij het begin beginnen. 

Vitaliteit en gezondheid worden vaak in één adem genoemd, maar het is niet hetzelfde. Werken aan leefstijl en gezondheid heeft pas echt zin wanneer je weet wat het leven de moeite van het leven waard maakt voor jou en wanneer je niet meer bezig bent met overleven. Binnen een vitaliteitstraject is leefstijl dan ook geen doel, maar een middel om jou te helpen meer uit het leven te halen. 

Wat doe je dan precies?

Ik help voornamelijk vrouwen meer uit het leven te halen door het ontwikkelen van eigen regie, zodat zij een leven creëren waarin zij trouw zijn aan zichzelf, flexibeler om kunnen gaan met tegenslagen en dromen na durven jagen. 

Je zegt dat werken aan leefstijl en gezondheid pas zin heeft als je niet meer bezig bent met overleven. Kun je nog eens uitleggen, wat je precies bedoelt?

Neem het voorbeeld van een ongezonde leefstijl. In veel gevallen ligt de oorzaak van een ongezonde leefstijl, op een heel ander levensgebied dan het probleem wat wordt ervaren. De focus leggen op het probleem, wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt dat kost veel energie. Het doet ook nog iets met je als het niet lukt of maar tijdelijk en je na een periode weer terugvalt in oude gewoonten. 

Gedachten als: ‘Waarom lukt het mij niet (om vol te houden)?’ ‘De buurvrouw is het toch ook gelukt?’. ‘Blijkbaar kan ik het niet.’ ‘Ik heb geen wilskracht’ of ‘ik heb weer gefaald’. Het leidt veelal tot onzekerheid, nog meer piekerende gedachten, vergelijken met anderen, nog strenger worden voor jezelf door o.a. een nieuwe dieetpoging of lijstjes met verboden voedingsmiddelen en nog meer stress gerelateerde klachten.

Of de omgeving vindt dat je iets aan je leefstijl moet doen, maar het lukt je niet. Je voelt je ook niet begrepen, want je hebt zoveel andere zorgen aan je hoofd.

Wanneer je last hebt van stress, is het lastig om je gedrag te veranderen en vitaliteit gaat dan ook niet over leefstijl of gezondheid, maar het ontwikkelen van eigen regie en het streven naar een leven waar jij je goed bij voelt. 

De vier grootste oorzaken van stress zijn:

  • schaarste in één of meerdere van onze basisbehoeften.
  • hoge lat
  • controlfreak
  • altijd streven naar harmonie

Tijdens een vitaliteitstraject ga jij ontdekken waar het nu echt schuurt. Je gaat jouw (verborgen) bronnen van stress ontdekken. Ik doe dit door het afnemen van enkele vragenlijsten, een vitaliteitsscan en het stellen van heel veel vragen. Het gaat je mega veel inzicht en bewustwording opleveren. Het kan ook zijn dat je al heel goed weet waar de schoen echt wringt. Je weet alleen niet zo goed hoe je dit aan moet pakken. 

Het blijft dan ook niet bij inzicht en bewustwording. Je gaat echt aan de slag. Ik help jou met het scheppen van de juiste voorwaarden en samen gaan we ontdekken wat werkt voor jou, zodat jij verandering ook kunt volhouden.  

De doelen die wij gaan nastreven in een vitaliteitstraject zijn afhankelijk waar jij tegen aanloopt en/of wat je wensen zijn. Als je bijvoorbeeld nog niet zo goed weet, hoe een leven eruit ziet waar jij je goed bij voelt, dan kan dat naast het managen van stress, ook één van de doelen zijn binnen een vitaliteitstraject.  

Als vitaliteitscoach ben ik specialist op het gebied van duurzame gedragsverandering en met name floreren en presteren. En leefstijl is in één vitaliteitstraject dus geen doel, maar een middel om jou te helpen met floreren en presteren, zodat jij jouw doelen en dromen na kunt najagen. 

Komen er dan geen tegenslagen meer? Jawel die gaan komen. Dat hoort bij het leven. Het leven is niet maakbaar, maar als jij weet wat een goed leven voor jou inhoudt en dat ook nastreeft, dan bouw je een buffer op. Tevens maken wij samen een plan van aanpak en leer je vaardigheden waar je levenslang profijt van hebt, zodat jij ook na een vitaliteitstraject flexibeler om kunt gaan met tegenslagen in het leven. 

Je ontwikkelt eigen regie, zodat jij de baas blijft over jouw leven in plaats van andersom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *